Starego chleba nie wyrzucam. Zamieniam go w chrupiące „złoto”, które podkręca każdą zupę i sałatkę

Dodano:
Grzanki z piekarnika Źródło: Shutterstock / Sewoky
Chrupiące, aromatyczne i o niebo lepsze niż te ze sklepu. To najlepszy sposób, by dać czerstwemu pieczywu drugie życie.

W moim domu rodzinnym nic się nie marnowało. Mama miała genialny patent na czerstwy chleb. Kroiła go w kostkę, wrzucała do piekarnika i po chwili miałem ulubioną, chrupiącą przekąskę. Dziś sam to robię, bo to nie tylko oszczędność, ale i smak, którego nie da się podrobić. Wykorzystuję je potem w zupach lub sałatkach, żeby nadać im chrupkości.

Jak zrobić domowe grzanki?

Cała sztuka polega na prostocie i wydobyciu smaku z czegoś, co wielu spisałoby na straty. Bazą jest czerstwe pieczywo, chleb, bułki, a nawet bagietka. Pokrojone w kostkę, skropione oliwą i doprawione ulubionymi ziołami, w piekarniku zamienia się w chrupiące złoto.

Najważniejsze jest, by piec je w stosunkowo wysokiej temperaturze, ale pilnować, żeby się nie spaliły. Dzięki temu będą idealnie chrupiące na zewnątrz, ale nie wysuszone na wiór w środku. Alternatywną i szybszą metodą jest usmażenie ich na patelni. Wystarczy rozgrzać trochę oliwy lub masła, wrzucić kostki chleba i smażyć, mieszając, aż będą złociste z każdej strony. Ta wersja jest bardziej bogata w smaku, ale też bardziej kaloryczna.

Przepis: Domowe grzanki z czerstwego chleba

Chrupiący i aromatyczny dodatek do zup i sałatek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
141 w każdej porcji

Składniki

  • pół bochenka czerstwego chleba
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 g suszonego oregano
  • 5 g czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chlebaPiekarnik rozgrzej do 180°C. Chleb pokrój w równą kostkę o boku około 1 cm.
  2. Mieszanie składnikówW dużej misce połącz oliwę z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Wrzuć pokrojony chleb i dokładnie wymieszaj, aby każda kostka była pokryta aromatyczną oliwą.
  3. PieczenieWyłóż grzanki jedną warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż będą złociste i chrupiące. W połowie pieczenia można je przemieszać.

Jak urozmaicić takie grzanki?

Ta prosta baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka prostych dodatków może całkowicie odmienić smak grzanek i dopasować je do konkretnego dania.

  • Parmezan – starty parmezan, dodany do oliwy razem z ziołami, to strzał w dziesiątkę. Podczas pieczenia ser się rozpuści i stworzy na grzankach pyszną, słoną i chrupiącą skorupkę. Idealne do sałatki Cezar lub zupy cebulowej.
  • Wędzona papryka – szczypta wędzonej papryki, dodana do przypraw, nada grzankom wspaniałego, dymnego aromatu i pięknego, czerwonego koloru. To genialny dodatek do kremowych zup z warzyw (jak np. z soczewicy czy dyni).
  • Pesto – zamiast oliwy z ziołami, wymieszaj kostki chleba z dwiema łyżkami zielonego lub czerwonego pesto. Grzanki nabiorą intensywnego, włoskiego smaku i aromatu bazylii, czosnku i orzechów. Świetnie pasują do zupy pomidorowej.
  • Masło czosnkowe – zamiast oliwy, polej chleb roztopionym masłem wymieszanym ze świeżo przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. To klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi i pachnie obłędnie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...